2015 m. liepos 4 d., šeštadienis

Gerbiami keleiviai! Prisisekite saugos diržus ir paslėpkite savo pinigines!

Birželio mėnesį Ispanijos vagys sumušė metų rekordus - į Konsulatą kreipėsi apie 40 apvogtų piliečių. Asmens grįžimo pažymėjimų prireikė vargšams studentams iš Barselonos, ant jūros kranto palikusiems daiktus pažiūrėti "geriems žmonėms". Atostogautojui iš Torreviejos su šeima kišenvagis ištraukė piniginę, kurioje buvo ir pasas, ir vairuotojo pažymėjimas. Verslininkų porą su trim vaikais prie Prancūzijos sienos sustabdė "policininkai" ir įžūliai atliko "mašinos patikrą nuo narkotikų", "konfiskavo" dokumentus, pinigus, mobiliuosius, asmeninius daiktus, mašinos raktelį - ir paliko vidury lauko... 

Labai dažnai žmonių istorijos kartojasi. Dažniausia istorija apie pavogtą rankinę (Barselona - kišenvagių miestas Nr.1). Jei turite puikią, saugią, užsegamą kuprinę ir jaučiatės ramūs - be reikalo . Sukčiai gudrumu arba grubumu nusineša gėrį su visa šauniąja kuprine. Dar - dažnai girdime apie daiktus, paliktus paplūdimyje "minutėlei". Trečia vieta atitenka gėrybėms, paliktoms ant automobilio sėdynės. Na, o rečiausia, bet irgi girdėta nesyk, - jau minėta istorija apie "policininkus". 

Panašu, kad vagys išsirenka malonius, atsipalaidavusius, draugiškus, gyvenimu besidžiaugiančius poilsiautojus. "Gražuole, oi, Jūsų švarkelį kažkas ištepė dažais, leiskite, padėsiu nuvalyti, tik tuoj padėsiu kuprinę nusiimti - ha, ačiū už kuprinę ir ate." "Policia Intenacional (žmonės, nėr tokios!). Atidarykite langą. Jūsų teisės, dokumentai. Hmmm, narkotikų paieškos reidas, tikrinam informaciją. Gerai, kad esate nusiteikę bendradarbiauti. Atidarykite lentynėlę. Dabar dokumentus, automobilio raktelius ir tas įtartinas pinigines sudėkite virš vairo. Pažiūrėsim pažiūrėsim... O dabar ačiū - staigiu judesiu viską susišluoju ir varau iš čia ..." Apmulkinami ir užliūliuojami net patys intelektualiausi ir labiausiai patyrę. 

Mes su Modesta svajojame, kaip palengvėtų mūsų darbas, jei kiekvienam, sėdančiam į lėktuvą, būtų įduota atmintinė apie Ispanijos kišenvagius. Vargu, ar tokia idėja patiktų aviakompanijoms ir turizmo agentūroms. Na, bent jau čia tokią atmintinę galiu surašyti.

Patarimai paprasti:
1. Niekada nesinešiokite dokumentų piniginėse. Jokių. Nei Asmens tapatybės kortelių, nei vairuotojo pažymėjimų, nei banko prisijungimo kodų (oi, dažnai būna...).
2. Gerausia nesinešioti ir piniginių. Ypač vagis vilioja tos didelės. Kiek rastų piniginių gauname iš Ispanijos policijos, visos jos storos, daugiasluoksnės (dažniausiai kažkodėl Picard). Pinigus geriausia laikyti vidinėse drabužių kišenėse. Geriau - ne vienoje vietoje.
3. Ir jokių daiktų automobilio salone. Geriausia ir išlipus demonstratyviai nerūšiuoti daiktų - tą pasiimam, tą paliekam, o šitą saugiai paslepiam bagažinėje sukrautuose lagaminuose. Nesaugomose parkavimo aikštelėse ar šalikėse gali būti stebinčių. 
4. Jei turite Asmens tapatybės kortelę ir pasą, prieš kelionę vieną iš dokumentų palikite Lietuvoje draugui. Jei apvogtas žmogus skambina už gero kelio gabalo nuo Konsulato (būna ir už 500-600 km), visų pirma paklausiame, ar jis neturi kito dokumento, likusio Lietuvoje. Jei taip, tai siūlom, kad draugas siųstų tą dokumentą skubiuoju kurjeriniu paštu apvogtąjam - taip sutaupomas vykimo į Valensiją laikas ir pinigai.

Štai ir viskas. Kelios saugumo taisyklės - ir  atostogos Ispanijoje netaps blogu prisiminimu. 



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą